הפנים מאחורי העיצובים - SARITA.DESIGN מארחים את חנוך שפרן
- Sarit Madmon
- Jul 21, 2021
- 3 min read
Updated: Jul 22, 2021

חנוך שפרן
נשוי + שלושה.
בונה רהיטי עץ מעוצבים בהזמנה אישית. הסטודיו שלו ממוקם באזור התעשייה הקטן של כפר אדומים
רקע מקצועי
בהכשרתי אני בכלל מהנדס מכונות.
לפני מספר שנים הייתי בתקופת אבטלה
ו"אזרתי אומץ" לחפש עבודה בנגריה כפועל פשוט, לאחר שמשהו בבטן שלי דחף אותי לכיוון הזה תקופה ארוכה ולא קיבל מענה.. אחרי כמה חודשים ומשכורת רעב הבנתי שעלי לחזור לעולם ההנדסה לעת עתה, אבל את הידע הראשוני קיבלתי.. התחלתי לאט לאט בזמני הפנוי לבנות עבור בייתנו הקט רהיטים שהלכו ונהיו נועזים יותר ויותר מבחינה עיצובית..
במקביל הייתה תקופה קצרה שבה למדתי נגרות מסורתית.
הבנתי די מהר שהקפדנות הרדיקלית שנדרשת שם היא כנראה לא בשבילי,
ואפילו קצת מסרסת.. אבל כן הושפעתי לא מעט מהלך הרוח העיצובי ששרר שם..
ספר לנו קצת על העסק שלך
"חנוך שפרן נגרות אתנית בקווים טבעיים", זהו שם העסק שלי.
אני בונה רהיטים בהתאמה אישית, על ציר עיצובי שנע בין הקוטב "האתני" לקוטב "הטבעי". הקוטב האתני הוא הקוטב של הססגוניות, הפאר המסורתי (לרוב), והסימטריה. הקוטב הטבעי הוא הקוטב שבו העץ נשאר עם איזו גולמיות מסוימת, שבו אני משמר משהו מהקווים הטבעיים של העץ, מהזרימה "העיגולית" שלו, ומהחום שיש בו. בנוסף, אני בעל אוריינטציה עיצובית רחבה ומציע כחלק בלתי נפרד מתהליך העבודה שירות של
ייעוץ home styling לאזור המיועד לרהיט, למי שמעוניין בכך.
מבחינתי מדובר באותו מגרש עיצובי, ולכן כדאי מלכתחילה לחשוב יחד על הרהיט וסביבתו,
ולוודא שהוא משתלב בהרמוניה בחלל אליו הוא מיועד.
מי המעצב / האמן האהוב עליך ולמה?
אני מתקשה לבחור בדמות אחת.. אבל אם ממש לוחצים עלי אז אולי 'חסן פתחי', האדריכל המצרי האגדי שניסה בעבודות שלו להציע סגנון בנייה המושפע מאוד משיטות בניה קדומות, הן מבחינה מהותית והן מבחינה סגנונית.
הוא בעצם מציע אדריכלות מדברית שקשורה למקום, גם בבחירת חומר הגלם וגם מסגנונות בניה שרווחו כאן בעבר.
זה בעיני ניסיון יפהפה ומיוחד מאוד, שבולט עוד יותר על רקע ההשטחה הגדולה של העיצוב המודרני בעל הקווים הישרים והמאפיינים "הקובייתיים" שהולך ומשתלט על העולם..
"אני חושב שהקסם אצלי קורה בשלב שבו אני מתחיל "לעגל" את הרהיט... אחרי שהכול כבר חתוך והרהיט בשלב מתקדם, אבל עדיין מלא בשפיצים ובבליטות חדות. בשלב הזה אני עושה עבודה רצינית מאוד של שיוף מסיבי "ועיגול" כל הקווים הישרים, ואז הרהיט מתחיל לקבל חיים, ומתחיל להזכיר את המקור החי והפראי ממנו הכול התחיל".
ספה בהשראת אדריכלות המדבר
של חסן פתחי

מהיכן אתה שואב השראה בעיצובים שלך?
מאז השוטטות הגדולה שלי במזרח הרחוק לפני שנים, שבמהלכה התוודעתי לעושר התרבותי העצום של תרבויות המזרח השונות, התחלתי יותר ויותר לחפש את היופי המהפנט של מקומות ששימרו משהו מסגנונות הבנייה, העיצוב והמלאכה המסורתיים יותר.
לכן מחוזות כמו ארמונות המהרג'ות בהודו, החצרות הפנימיות הקסומות של מרקש, בתי החמר שבמצרים או אפילו מאהלי הבדויים בסיני מהווים עבורי מקורות השראה רבי עוצמה.
ההשראות יכולות להיות גם בטקסטיל ובחימר ובכלל בכל מלאכת יד שהיא.
לרוב ככל שהיא יותר קדומה היא יותר מעניינת ומעוררת השראה מבחינתי...
לדעתי, העולם המודרני השטוח של היום ניקה את עצמו מכל ההשפעות האלו, אבל לי נראה שבכל זאת הם ידעו בתרבויות הקדומות משהו על עיצוב ואסתטיקה שאולי כדאי לנו להיזכר ולהשתמש בו..
מה אתה עושה כדי לקבל מוטיבציה?
בשביל מוזה רצינית וארוכת טווח הכי טוב כמובן אם אפשר זה לטייל בעולם :)
זאת בוודאי האופציה המועדפת עלי, ורצוי במקומות אקזוטיים במיוחד ! אם לא אז ירושלים, עכו, שווקי פשפשים, סדנאות אומנים, יפו, צפת או בקיצור:
כל מקום בארץ שיש בו משהו שלא נבנה בשנים האחרונות או פשוט זירות של התרחשות אומנותית.... ובהקשר היותר יומיומי כמובן שמוסיקה והרבה !
בעיקר מוסיקה אתנית, פיוטים, מוסיקת עולם ועוד ועוד..
האם תקופת הקורונה השפיעה על העסק ומה שינית בעקבותיה?
למעשה כמו רבים אחרים פוטרתי ממשרתי כמהנדס בתחילת הקורונה.. וככל שהתארכו הימים הבנתי שזו הזדמנות חיי לקפוץ למים אל עבר החלום הגדול שלי. בתהליך עם עצמי קלטתי בתקופה הזו משהו.. אספקט שתמיד היה בי דומיננטי ושגם הוביל אותי לעולם ההנדסה ממנו המשכתי לאחרונה הלאה, הוא הצד של הקפדנות, היסודיות והירידה לפרטים. בתקופה האחרונה התחלתי להבין עם עצמי שהנטייה החזקה הזאת "שואפת" לשרת משהו משמעותי יותר עבורי מאשר מערכות מכאניות.. לאט לאט במקביל לגילוי המשיכה שלי לעולם של מלאכת היד והעיצוב, התבססה אצלי ההבנה שבמגרש הזה, התשוקה הגדולה שלי מצליחה לרתום את כל התכונות שהובילו אותי להנדסה למקומות שהרבה יותר משמחים אותי - יצירה, אומנות, פונקציונאלית, יופי ועיצוב.
"מיטחברת" לתינוק.
נבנתה כדי להכניס טבע חזק ועוצמתי לחדר השינה.
עוברת לתקופות לשמש ככורסת זולה.
ומבחינת החלום המקצועי, על מה אתה חולם? מה השאיפות לעתיד?
החלום הוא לצמוח עם העסק שלי עוד ועוד.
לבנות עוד רהיטים שבהם אני מנסה להביא את המיקס העיצובי הזה שאני כל כך מאמין בו, ולקבל באותה מידה גם את האפשרות לטביעת אצבע עיצובית במובנים רחבים יותר, בהקשרים של הלבשת בית, בחירת טקסטיל וכדומה. אה!! ועוד חלום.. בא לי מאוד לבנות ולעצב בית כנסת !
הייתי רוצה מאוד להציע את הפרשנות שלי למקום שכזה.
מצד אחד הייתי מנסה להקליל ולהכניס בו אנרגיות עדינות ומשמחות, ומצד שני לחבר אותו למקום ארץ-ישראלי קדום שממנו בעצם הכול התחיל..
ובכלל החלום הוא להציע סגנון עיצוב חדש-ישן, שמנסה להביא משהו מקומי ארץ ישראלי שהוא לא רק שעתוק של מה שקורה במערב, אלא מנסה לחדש משהו מכאן.
עיצוב ששואב ממה שהיה פה פעם או לפחות, מהסימנים השונים של מה שאולי נותר ממנו בתרבויות הסובבות אותנו.

שולחן אוכל בסגנון כפרי עם נגיעות הודו
לעוד עבודות ויצירת קשר עם
חנוך שפרן
קישור לדף הפייסבוק: https://www.facebook.com/hanoh.ethnic
קישור לאתר:
Comments